Mulțumim tuturor persoanelor care au făcut posibilă realizarea acestor evenimente! Încurajăm iubitorii de carte să rămână aproape de noi și să descopere titluri noi care vor continua să provoace gândirea și imaginația.
Joi, 27 martie 2025, 19:00 – 19:55, Scena Bookfest
Lansare de carte: Interviu cu Puterea de Oriana Fallaci
Invitați: Lector Univ. Dr. Daniele Pantaleoni, Universitatea de Vest din Timișoara, și Adrian Petru Stepan, scriitor
Eveniment organizat în colaborare cu Asociația Comitato Dante Alighieri Di Timisoara.
Interviu cu Puterea a luat naștere treptat, de-a lungul anilor… Zguduită de moartea bărbatului pe care îl iubea, nimeni altul decât Alexandros Panagoulis, politician grec care a luptat împotriva Regimului dictatorial al coloneilor din țara sa și asasinat în cele din urmă, Oriana Fallaci revine, aproape fără să vrea, la vechiul său centru de interes: Puterea. Puterea ca armă, Puterea ca forță de distrugere, Puterea ca realizare a democrației, Puterea ca luptă armată, Puterea ca luptă religioasă, Puterea ca luptă pentru drepturile celor oprimați, Puterea ca luptă sindicală… Dictatori cu rezonanță în istorie, mari politicieni ai scenei mondiale, strategi militari de renume, personalități religioase de prim rang, lideri de culoare, sindicaliști care au dat un nou sens luptei muncitorești – Nguyễn Ngọc Loan, Mehdi Bazargan, Ruhollah Khomeini, Muammar Gaddafi, Robert Kennedy, James Farmer, Dalai Lama, Rashida Abedi, Faruk al-Kaddoumi, Sandro Pertini, Giovanni Malagodi, Ugo La Malfa, Giancarlo Pajetta, Enrico Berlinguer, Deng Xiaoping, Lech Wałęsa, Mieczysław Rakowski, Ariel Sharon – vor trece prin furcile caudine ale interviurilor sale. Caustice, fără precedent de directe, neiertătoare, în fiecare dintre aceste interviuri Oriana Fallaci va cere explicații, va cere soluții, va pune probleme de conștiință sau chiar îi va acuza deschis pe cei cu care discută pentru răul făcut sau pe care continuă să-l facă. O carte-document despre Putere, despre Puterea ca „boală care îi molipsește chiar și pe cei care cred că sunt vaccinați… Un diavol care îi duce în Iad până și pe îngerii Raiului”.
Oriana Fallaci (29 iunie 1929 – 15 septembrie 2006), jurnalist de origine italiană, a început studiile la Universitatea din Florența, în medicină și chimie; ulterior, s‑a transferat în domeniul artei, însă fără a absolvi.
La îndemnul unchiului său, el însuși ziarist, Oriana Fallaci a debutat în jurnalism, devenind corespondent special pentru ziarul italian Il Mattino dell’Italia centrale (1946). Începând cu anul 1967, a fost corespondent de război în Vietnam, Orientul Mijlociu și America de Sud.
Un personaj controversat, cu un curaj feroce și o determinare ieșită din comun, Oriana Fallaci a fost un adversar al Islamului, pe care l‑a considerat noul fascism, și a contestat modul în care erau tratate femeile musulmane. A luptat împotriva avortului și a susținut superioritatea civilizației occidentale.
Interviurile realizate de Oriana Fallaci au vizat prin întrebările sale incomode numeroase personalități: Yasser Arafat (om politic palestinian), Golda Meir (prim‑ministru în Israel), Indira Gandhi (prim‑ministru în India), Haile Selassie (împăratul Etiopiei), Deng Xiaoping (politician în China), Henry Kissinger (secretar de stat american).
Cărțile sale au fost traduse în peste 21 de limbi și au fost recompensate cu numeroase premii internaționale pentru pace, progres, cultură și pentru jurnalism.
Vineri, 28 martie, 17:30 – 17:55, Cafeneaua Bookfest
Lansare de carte și sesiune de autografe: Odiseea adriatică de Mugur Ioniță
Invitați: Mugur Ioniță, autor, Cristian Vicol, scriitor, și Adrian Petru Stepan, scriitor
„Al treilea roman al lui Mugur Ioniță e cel mai reușit. Opțiunea sa tematică s-a îndreptat acum spre aventura marină, dar cu un evident up grade contemporan. Și nu e ușor să scrii o asemenea poveste, evitând șabloanele unui gen atât de bine stratificat în literatura lumii. Autorului pare că i-a ieșit, cu tot cu ceva topping romantic inclus, deloc reticent la autoironie, livresc și umor. (…) O fată misterioasă, un primar corupt, mafia albaneză, carabinierii italieni, un borcan de zacuscă și câțiva maneliști locali fac parte din decor. Savoarea apelor de azur ale mării și prezența la orizont a crestelor dalmate sunt tulburate subit de furtuni, de răpiri, urmăriri, împușcături și alte violențe. Când totul pare pierdut, salvarea pică din cer, exact ca-n zilele de sailing adevărat.
Cu ecouri din Radu Tudoran, Hugo Pratt și Arturo Pérez-Reverte, asezonate din plin cu atmosfera filmelor lui Kusturica, romanul lui Mugur Ioniță se citește pe nerăsuflate, eventual cu un zâmbet atârnat de colțul gurii. Dacă adaug și stilul reținut, perfect pliat pe poveste, atunci avem tot ce i se cere unui roman bun.” – Adrian G. Romila
Mugur Ioniță (n.1972, la Timișoara) este meteorolog și a fost, printre altele, profesor de geografie, controlor trafic sol la aeroport și corespondent pentru vestul țării al săptămânalului „Observatorul Militar”. A lucrat în cadrul unor misiuni internaționale timp de peste doisprezece ani, în țări precum R.D. Congo și Bosnia și Herțegovina.
Este autorul romanelor Ultimul meteorolog (2021), Scrie-mi! (2023) – apărute tot la Editura Lebăda Neagră – și al unei povestiri din volumul colectiv Underground TM – Orașul care nu se vede (Editura Brumar, 2022).
Vara, când nu scrie sau nu scrutează norii, îl găsiți pe mare. Începând cu anul 2016 – când a descoperit navigația cu vele – a acumulat câteva mii de mile parcurse pe mările Europei, în calitate de skipper sau de membru al echipajului.
Mugur Ioniță: „Mulțumesc tuturor, a fost o seară minunată pe care nu o voi uita ușor! Sper ca efortul vostru să fie răsplătit cu o lectură plăcută. Vă iubesc!”
Sâmbătă, 29 martie 2025, 11:30 – 12:00, Scena Bookfest
Dezbatere literară: Istoria ca poveste
Eveniment dedicat și copiilor
Invitați: Adrian Petru Stepan, autor, Cristian Vicol, scriitor și Călin Timoc, istoric
Dezbatere literară având ca punct de plecare cartea De la Șeherezada la Osama bin Laden. Istoria palpitantă a Orientului Mijlociu de Adrian Petru Stepan și volumul de istorie a Timișoarei, în curs de apariție la Lebăda Neagră.
Sâmbătă, 29 martie, 14:00 – 14:45, Cafeneaua Bookfest
Lansare de carte și sesiune de autografe: Romanian Gothic de Bogdan Piticariu
Invitați: Bogdan Piticariu, autor, Cristian Vicol, scriitor, și Paul Athes, jurnalist
Sinucigașa în buclă, devoratorul de păcate și oameni, mâna moartă vie, cotoiul cu nouă vieți și jumătate, solomonarii negri și moroii avizi de pământ și suflete vă așteaptă, cuminți și răbdători, între paginile unui volum „de groază”.
Stilul neaoș al poveștilor, presărat cu umor negru și mituri urbane și rurale, demonstrează că moartea nu scapă de ironie, iar strigoii nu sunt nici ei o categorie privilegiată. Acest volum nu doar că bântuie imaginația, dar și zugrăvește, în culori pastelate și nu prea, grozăviile vieții de zi cu zi made in Romania – de la Dosarele X ale Securității până la cruciadele Covid.
Bogdan Piticariu, originar din Bucovina, este un autor român cunoscut pentru stilul său distinct în literatura horror și gotică. A debutat în 2000 cu volumul „Expresul negru”, care a atras rapid atenția cititorilor, iar unele dintre povestirile sale au fost incluse în antologii internaționale de prestigiu, precum „Trembling With Fear” din SUA.
În 2023, publică la Editura Lebăda Neagră volumul Vodcă roșie. O dușcă de necurat – a doua parte a unei antologii care conduce cititorii printr-un „tunel al spaimei” balcanice, continuând temele din „Expresul negru”. Povestirile reinterpretează miturile autohtone și grotescul cotidian, transformând ororile realității într-un spectacol captivant.
„Supranaturalul se întâlnește cu comunismul și face un sejur în ceea ce, numea un clasic, meandrele concretului. Fără doar și poate, umorul românesc de cea mai bună factură ne reamintește că fibra acestui popor este una care trece cu mult amuzament prin perioadele de criză, așa cum a fost marea majoritate a perioadei comuniste. (…) Acest melanj extraordinar face din volumul lui Bogdan Piticariu un must-read pentru fanii horrorului. Dacă lărgim puțin orizonturile, dincolo de literatură, putem găsi similitudini și cu corifeii cinematografiei, supranaturalul amintind de filmele unui Murnau sau mai recent al unui John Carpenter.” – Paul Athes
Bogdan Piticariu: „A fost frumos, a fost (ne)serios pe alocuri, aşa cum speram, cu glume cu solomonari ascultători de Dream Theater şi Keith Richards la apocalipsa post-atomică, poveşti cu cu securişti deja vedete şi moshpit-uri la coadă la carne, înainte de 1989. Mulţumesc din suflet tuturor celor prezenţi, mulţumesc Editura Lebăda Neagră pentru efort şi implicare totală, mulţumesc doamnelor Simina Jitariu şi Otilia Lăzărescu pentru sprijin 200%. Also, many thanks, Paul Athes pentru o deplasare cu peripeţii CFR, şi Cristian Vicol, care, din cauza noastră, a pontat zi lumină la Bookfest. De asemenea, special photo credit payable in beer goes to Geo Moisi. Ca să mă repet, sper să fie citită măcar cu aceeaşi plăcere cu care am scris-o!”
Duminică, 30 martie 2025, 13:00 – 13:55, Cafeneaua Bookfest
Întâlnire cu scriitori timișoreni
Dezbatere literară: Scrisul ca formă de împlinire
Invitați: scriitorii Adrian Petru Stepan, Alex Szöllö, Bogdan Piticariu, Mugur Ioniță și Geo Moisi
1 Comments
I haven’t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂