Să presupunem că ești prins într-o viață în care destinul ți-a hărăzit o soartă de care nu ești chiar mulțumit în totalitate. Totuși, ai planurile tale, visele, speranțele, viciile in care îți găsești liniștea… Nu speri în miracole, însă ești conștient că tot ceea ce trăiești este consecința alegerilor tale. Îți vezi de viața ta așa cum o faci zilnic, nu te aștepți ca ceva să-ți perturbe tabieturile, însă deodată ești atacat și prins de niște mascați care te anesteziază prin metode doar de ei știute, apoi când te trezești… ești într-o cușcă cu bare de fier cu o trapă închisă sub picioare și multe butoane numerotate pe unul dintre grilaje, iar lângă tine sunt alți nouă oameni, la fel de panicați, complet necunoscuți și diferiți ca înfățișare și comportament!
Ce vor de la tine?!
Când panica ți se instalează în fiecare celulă a trupului tău, iar celelalte victime nu fac altceva decât să-ti amplifice FRICA, ei bine, exact in clipa aia, parca de nicăieri, apare o tavă cu o clepsidră pe ea. O voce care îți înghețată sângele în vene, anunță că după ce ultimul fir de nisip se va scurge, adică într-o oră și 30 minute, un om va muri.
Fiecare prizonier trebuie să apese un buton cu un număr ce corespunde fiecărei cuști, iar când toți se vor hotărî pe cine sa condamne, acestuia i se va deschide trapa, apoi clepsidra se va întoarce până când va rămâne doar unul…
Vă înfricoșează, nu?! Și pe mine…
Ei bine așa s-au trezit nouă oameni aparent obișnuiți, pe care îi cunoaștem în parte, în thrillerului fascinant al Adrianei Moț. Fiecare victimă are câte o mică poveste de viață și reprezintă un tipar comportamental ce se regăsește în societatea contemporană.
Cine sunt victimele? Sa vedem…
Avem un arivist fără scrupule, in stare să facă orice pentru bani și poziție socială, o prostituată foarte inteligentă, însă resemnată și care își vinde trupul pentru droguri, o mamă aparent ideală cu un soț bogat care duce o viață dublă, un soț și o soție care și-au distrus reciproc visele in timp ce își cresc copiii, un bărbat frustrat de pierderea companiei tatălui său și rob al unei promisiuni, o femeie care face carieră prin compromisuri fara să știe dacă își mai iubește soțul, o studentă la medicină ce își dorește cu orice preț să se îmbogățească și în final, un pompier corupt ce ar fi trebuit să fie un model de moralitate…
Cine i-a adus pe acești oameni împreună și care este scopul jocului la care sunt obligați să participe? Cine va muri și cine va câștiga? Care este miza?
Toate aceste întrebări mi le-am pus în timp ce am devorat această poveste, iar când am ajuns la final, am fost încântat de ceea ce am descoperit.
Tema acestui roman este timpul implacabil care lasă amprente asupra fiecărui om. Ajunși în situație limită, fiecare victimă își analizează viața și ceea ce au realizat ei până la acel moment de cotitură.
Merită să îți irosești timpul fiind robul unei pasiuni efemere?
Romanul te pune pe gânduri și te invită să meditezi la natura vremelnică a omului, iar la final rămâi cu roadele a ceea ce ai semănat o viață întreagă. Merită timpul tău ceea ce faci?
Foarte mult mi-a plăcut să analizez comportamentul victimelor care erau siliți să ucidă printr-o apăsare de buton pentru a-și salva viața. În situații extreme, omul se redescoperă pe sine și își poate decide soarta! Nici nu ai idee cine poate găsi rătăcit prin sine curajul de a fi erou sau… laș!
Cel care a pus în scenă acest joc, este de fapt o piesă dintr-un alt joc menit sa ofere un răspuns într-o dilemă finală.
Trădarea apare de la cine nu te aștepți, iar moartea o însoțește. Totul este un experiment etic!
Mă bucur nespus că am descoperit un astfel de roman scris de un autor român contemporan, pentru că povestea are mister, suspans, momente de introspecție, un final imprevizibil și foarte multă calitate!
„Timpul nu se sfârșește niciodată. Tocmai acest lucru ar trebui să ne convingă de valoarea lui inestimabilă.”