CITEȘTE-MI-L despre Kult, autor Stefan Malmström

          Kult este o carte din care am aflat foarte multe, o carte pe care nu o pot trata drept un thriller, desi obiectiv vorbind ea este un thriller. Este bine scrisa, are mult suspans, are si ceva atipic (ne prinsesem cu totii de MOTIVATIA crimelor, intuiam criminalul, insa nu era clara IDENTITATEA EXACTA), doar ca ea trebuie citita intai si intai din cu totul alt motiv. Despre acest motiv va voi vorbi pe parcursul cartii.

          In romanul Kult este vorba despre Biserica Scientologica. Pana sa citesc acest roman, nu stiam mai nimic despre acest cult. Cult, secta, biserica, religie. Pentru mine sunt sinonime, insa multi teologi sustin ca diferentele sunt esentiale. Nu intru in aceste detalii.

          Biserica Scientologica este numele oficial al acestui cult, sau Kult, ca sa pun exact titlul cartii, asa ca eu il voi folosi ca atare. Ca Biserica in cauza este secta este irelevant din punctul meu de vedere. Denumirea este total irelevanta pentru mine.

          Premisa de la care se pleaca, de la care plecam cu totii cand ne apucam de acest roman, este ca Stefan Malmstrom a fost membru al acestui Kult, alegand sa-l paraseasca dupa un timp. Informatiile pe care acesta le pune in carte sunt partial din interior, chiar daca ele au fost coroborate cu incidente reale ce au avut loc peste Ocean.

          De ce este Biserica Scientologica personajul cheie al acestui roman, Kult? Pai, simplu: pentru ca toate victimele apartin acestui Kult. Si toate povestea din spate are legatura cu acesta. Nu va dezvalui mai multe, asa ca ma voi intoarce la acest Kult.

          Probabil ca voi scrie un articol distinct, caci simt nevoia, despre fictiune vs non-fictiune, insa acest roman Kult este exemplul cel mai bun de ce poti afla dintr-o carte de fictiune. Personal, am aflat mai multe despre Biserica Scientologica decat as fi aflat daca as fi citit o carte dedicata ei. Motivele sunt multe, repet, le voi aduna si expune intr-un articol distinct, aici ma voi margini sa subliniez aspectul important, cel legat de POVESTE. Cand niste chestiuni reale imi sunt spuse sub forma de poveste, sansele sa fiu impresionat sunt mult-mult mai mari.  O carte de nonfictiune este seaca, lipsita de suflet. Are sens, are logica, dar n-are suflet.

          Fara sa intru in detalii, sa va spun in ce cred scientologii si ce vedete sunt membre ale acestui Kult (John Travolta si mai ales Tom Cruise sunt cele mai cunoscute exemple, insa NU sunt singurii), vreau sa evidentiez trei lucruri esentiale, importante, fundamentale.

          Kult arata ce se intampla cand religia este pusa deasupra medicinei

          Sunt multe culte si secte care neaga medicina, fie nu vor sa ia medicamente, fie nu vor sa faca transfuzii, fie refuza alte proceduri. In acest caz, cea negata este medicina psihiatrica, despre ei considerau ca se trage aproape exclusiv din … nazism. Ma rog, vedeti voi intreaga poveste.

          Problema este alta: ce ar trebui sa faca STATUL ca entitate si societatea per ansamblu in aceste cazuri? Cum ar trebui sa reactioneze un parinte al carui copil adera la un astfel de Kult? Caci a ignora o secta, o credinta, a o considera pur si simplu neimportanta, nu este deloc solutia corecta. Insa nici interzicerea ei completa nu mi se pare o solutie buna (nicidecum democratica, intai si intai).

          Intrebarea ramane, evident, deschisa, nici eu, dar nici romanul Kult nu putem oferi un raspuns.

          In legatura cu asta am cautat prin strafundurile internetului si am dat de urmatorul lucru: in octombrie 2017 a aparut primul sediul scientologic din Romania, undeva in Odorheiul Secuiesc. Ce este interesant insa abia acum urmeaza: Biserica Scientologica nu este inregistrata oficial, nu este recunoscuta drept cult de catre statul roman. Drept urmare, acest sediu este legal doar pentru ca nu este ilegal.

          Chiar as fi curios de niste interpretari juridice adecvate.

          Kult te face sa te intrebi daca religia per ansamblu ori doar Biserica Scientologica sunt “nocive”

          Autorul da vina pe toate religiile, toate credintele, insa personal nu as fi atat de radical. Am putea avea o opinie intermediara, cum ca sunt multe secte periculoase.

          Radicalii ortodocsi vor spune ca cei care au credinta dreapta, adevarata, nu ar putea pati asa ceva. Si ca adevarata credinta ortodoxa permite orice procedura medicala.

          Evident, experienta pandemiei infirma un pic acest lucru. Asa ca unul ca mine e in ceata rau de tot.

          In plus, nevoia omului de religiozitate nu poate fi negata ori ignorata. Iar inlocuirea religiilor cu una oficiala, de stat, este imposibila in 2022. Ma rog, chiar si in 1917 (Revolutia Bolsevica) ori un pic mai tarziu, cand au venit nazistii la putere, a fost imposibila. Oamenii nu pot fi impiedicati sa creada si sa se roage, oricat de invechite ar fi credintele lor.

          Kult vorbeste despre o religie a secolului 21, o religie plina de vedete si de stiinta

          Fix asta este marea problema a scientologiei: reuseste sa atraga oameni care altfel nu ar fi credinciosi. Cei credinciosi, crestini si nu numai, nu sunt vizati. Cei atei, care cred in stiinta, sunt insa predispusi la a se inrola in armata scientologica.

          Nu intru in detalii, va las sa le descoperiti singuri. Asa cum veti descoperi si detalii despre o crima care se aseamana foarte mult cu una reala, cu moartea Lisei McPherson. Aceasta a murit de embolism pulmonar in timp ce era “tratata” prin hipnoza de diverse afectiuni psihice.

          Iar asupra subiectului fictiune vs non-fictiune voi reveni cat de curand.

Kult – Stefan Malmstrom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *